top of page
Sök
  • Starkare än förut

Vad kan/bör polisanmälas

Uppdaterat: 5 sep. 2019

Texten nedan är tagen från Brottsofferjouren https://www.riku.fi/se


Olaga hot

Det är frågan om olaga hot om gärningsmannen hotar någon med vapen eller på annat sätt hotar någon med brott under sådana omständigheter att den hotade har grundad anledning att frukta för att hans egen eller någon annans personliga säkerhet eller egendom är i allvarlig fara.


Olaga förföljelse

Den som upprepade gånger hotar, följer efter, iakttar, eller kontaktar eller på något annat jämförbart sätt obehörigen förföljer någon annan så att förfarandet är ägnat att skapa rädsla eller ångest hos den som förföljs ska, om lika strängt eller strängare straff för gärningen inte föreskrivs någon annanstans i lag, för olaga förföljelse dömas till böter eller fängelse i högst två år.  Olaga förföljelse är brott som faller under allmänt åtal.

Brott mot kommunikationsfrid

Den som i syfte att störa skickar meddelanden eller ringer till någon annan upprepade gånger så att gärningen är ägnad att orsaka denne betydande störning eller olägenhet gör sig skyldig till brott mot kommunikationsfrid.  Föreskriften utvidgar straffbarheten för störande kommunikation även till övriga kommunikationsredskap och straffbarheten är inte längre begränsad till att samtalet eller meddelandet tas emot i hemmets frid. Straffskalan är böter eller fängelse i högst sex månader. Brott mot kommunikationsfrid är ett målsägandebrott.



Lindrig misshandel

Det är frågan om lindrig misshandel om det till följd av misshandeln endast uppstår lindriga skador eller om gärningen i övrigt kan anses vara ringa.


Misshandel

Det är frågan om misshandel då man utsätter en annan person för avsiktligt fysiskt våld, skadar en annan persons hälsa, orsakar smärta, medvetslöshet eller annat motsvarande tillstånd. Försök till misshandel är en straffbar gärning.


Grov misshandel

Det är frågan om grov misshandel då man orsakar en annan person svår kroppsskada, allvarlig sjukdom eller situation med fara för liv, om brottet utförs på ett särskilt rått eller brutalt sätt eller om man använder skjut- eller eggvapen. Försök till grov misshandel är en straffbar gärning.


---------


(Texten här nedan är inte tagen från nätet)

KOM IHÅG hur viktigt det är att så mycket som möjligt har DOKUMENTERATS. Skriv upp alla incidenter, händelser. För dagbok. Fotografera, uppsök läkare, psykolog, samtalsterapeut. Berätta för någon du litar på.


Kontakta polisen och berätta vad saken gäller. Du får förhoppningsvis en tid hos polisen där du får berätta vad du blivit utsatt för. Ta med dig bevisen du har. Du får ha med dig en stödperson eller jurist.

Polisen berättar för dig vilka brottsrubriceringar som är aktuella i ditt fall. Om det är frågan om ett målsägande brott behöver du yrka på straff för att saken ska föras vidare till åklagare.

Allt det du berättar, bevis du för fram skrivs ner av polisen. Du läser igenom texten och undertecknar.

Finns det tillräckligt för att uppfylla något eller flera av brotten, påbörjas en förundersökning. Ärendet går förhoppningsvis vidare till åklagaren. Det är sedan upp till åklagaren om hen tar det till rätten eller inte.


Istället för att yrka på straff kan du också välja medling. En medlingsbyrå tar kontakt med dig och ex-partnern. Ni får träffa medlarna enskilt en eller flera gånger. Målet är sedan att ni tillsammans med medlarna (om medlarna anser att det alls är någon vits i ert fall) att ni sätter er alla ner tillsammans och försöker reda ut det och komma till en överenskommelse - ett avtal ni båda undertecknar.


Om du gjort en brottsanmälan och drar senare tillbaka den, kan hen inte mer döms för just den specifika händelsen.


Om du inte känner dig trygg, om du är hotad, förföljd, blir trakasserad... kan du ansöka om besöks- och kontaktförbud. Mer information finns bland inläggen här på sidan.


19 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Barn

bottom of page