top of page
Sök
  • Starkare än förut

Efter du lämnat

Uppdaterat: 4 sep. 2019


Dokumentera, dokumentera, dokumentera

Dokumentera ALLT du tar med dig från det gemensamma hemmet. Dokumentera ALLT du lämnar kvar. Gör upp en daterad lista av fördelningen av saker och be din ex partner att underteckna. Fotografera/filma hur hemmet såg ut innan saker tas bort och efteråt. Ha vittnen med.

Dokumentera alla överenskommelser med underskrifter.


Om ni äger bostad

Den som bor kvar i den gemensamt ägda bostaden ska betala ersättning till den andra (marknadsvärde för hyra på en likadan bostad. Marknadsvärdet delas i hälften. Den som inte bor kvar i bostaden har rätt till 75% av den summan, alltså 35% av hyran enligt rådande marknad). Om man varit gifta är man skyldig att betala boendeersättning fr.o.m. den dagen då skilsmässan vunnit laga kraft.


Inköp

Om ni är gifta och inte undertecknat ett äktenskapsförord: Alla inköp du gör (om du t.ex. köper en bostad åt dig att flytta in i, eller en bil) INNAN du lämnat in skilsmässoansökan kan din partner ha rätt till hälften av dina nya inköp. Se till att lämna in skilsmässoansökan så fort som möjligt. Det är enbart din underskrift som behövs. Efter det kan du göra inköp, ärva pengar m.m. utan att ex partner kan kräva hälften av det.


Närmast anhörig

Plocka bort ex-partnern som din närmaste anhöriga (t.ex. vem läkaren skall kontakta osv.).


Lösenord

Byt samtliga lösenord.


Kontakt med ex-partnern

Dokumentera all kontakt. Spara meddelanden, skriv ut dem på papper, banda in samtal som sker via telefon, tala inte med varandra om du inte har ett vittne närvarande.


Bouppdelare

Om ex partnern krånglar med försäljning av huset, uppdelning av saker, betalandet av ersättning m.m. har du rätt att anhålla om en bouppdelare. Ta kontakt med jurister och berätta att du är i behov av en bouppdelare. Fråga vilket deras arvode är som bouppdelare. Vissa jurister har ett arvode på minst 10 000 € medan andra har ett minimipris runt 1 500€. Det lönar sig att kolla med flera. Du och din ex partner delar på bouppdelarens arvode, 50-50.

Då du hittat en jurist ber hen dig göra en ansökan till tingsrätten. Du får förhoppningsvis en nästan så gott som färdigt ifylld ansökan. Ansökan tillsammans med skilsmässopappren och juristens samtycke till att vara er bouppdelare skickar du till tingsrätten. Tingsrättens beslut kostar. (Borde ligga runt några hundra euro som delas jämt mellan dig och din ex partner)

Efter några veckor godkänner tingsrätten bouppdelaren. Din expartner informeras och har besvärstid i två veckor. Ex partnern kan besvära sig om hen t.ex. anser att juristen på något vis kan vara jävig.

Efter att besvärstiden är över tar bouppdelaren kontakt med er båda och frågar vilka krav ni har. Hen gör sedan en rättvis uppdelning. Ni kallas till ett möte där ni ska underteckna uppdelningen. Om den ena vägrar komma till mötet sker uppdelningen ändå. Bouppdelaren kan ta saker via rätten och få beslut, t.ex. om ett gemensamt hus skall säljas men det inte är möjligt då den ena inte godkänner rimliga bud, kan tingsrätten besluta om försäljning.


24 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Barn

bottom of page